Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :PP
Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :PP
Frissítés

 

Kép rólam :D 

 
Menü
 
Sokat gondolkoztam..és tudnod kell,hogy...
 
Happy name-day t :)
 
†Babona
 


 
Naptár
2024. Október
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
óóh kösz, óh kösz
Indulás: 2004-03-01
 
.
var textfont="Arial"
 
Webstyle produced NavBar hitetlenhomepage
Mi illik? Ötletek-gondolatok
Mi illik? Ötletek-gondolatok : Viselkedés az asztalnál

Viselkedés az asztalnál

  2004.05.18. 08:31

A helyes viselkedés az étteremben, a poharak, evőeszközök és speciális kellékek biztos használata, tudni, mit hogyan kell elfogyasztani – mindez igazán széppé és harmonikussá teszi a társasági étkezést. A szakmai életben az asztali etikett tökéletes birtoklása gyakran elősegítheti a karrierünket. Azok az emberek, akik tökéletesen viselkednek az asztalnál, általában nagyobb bizalmat keltenek.

1                   Ha bort rendelt az itallapról, akkor az italos pincér az asztalnál fogja megnyitni a palackot, és tölt Önnek egy kortyot, hogy kóstolja meg. Az a célja ennek az eljárásnak, hogy megadja a vendégnek a lehetőséget, hogy ellenőrizze a bor hőmérsékletét, és megállapítsa, hogy megfelelő-e a bor? Amennyiben elfogadta a bort, az italos pincér a többi vendégnek is tölteni fog.

2                   Az elegánsabb éttermekben nem szívesen látják a gyerekeket. Amennyiben csemetéit magával szeretné vinni, akkor ügyeljen arra, hogy kifogástalanul viselkedjenek. Nem minden gyerek bír ki nyafogás nélkül egy ötfogásos menüt, és azt az időt, amennyire a szüleinek szüksége van, hogy ezt elfogyasszák.

3                   Szabad itt dohányoznom? A gyakorlati szabály: Ha az asztalon van hamutartó, akkor igen, ha nincs, akkor kérdezze meg a személyzetet. Előfordulhat, hogy terítésnél egyszerűen elfelejtették kitenni a hamutartót, de az is lehetséges, hogy Ön, anélkül, hogy tudomása lenne róla, egy nemdohányzó-étteremben, vagy egy nemdohányzó-asztalnál foglalt helyet.

4                   Amennyiben Ön az étteremben dohányozni szeretne, először bizonyosodjon meg róla, hogy ez megengedett-e. Ezután kérdezze meg a vendégeket, akik az Ön közvetlen közelében ülnek, hogy nem zavarja-e őket a szürke füst. Ajánlatos tartózkodni a pipázástól és a szivarozástól, mert intenzív illatuk zavarhatja a többi vendéget.

5                   A szalvétákat, miután leültünk, azonnal szét kell hajtogatni, és az ölünkbe helyezni. Ne csodálkozzunk: néhány nagyon jó étteremben hozzánk siet a pincér, hogy megtegye ezt a vendég helyett. Ezt nem túlzott gondoskodásnak, hanem egy gesztusnak kell tekinteni.

6                   Mielőtt iszunk egy kortyot a pohárból, nyeljük le az ételt és töröljük meg az ajkunkat a szalvétával. Nem gusztusos, ha a borban ételdarabkák úszkálnak, vagy ha a pohár széle teljesen össze van kenve, és ez ugyanúgy vonatkozik az asztaltársaság összes tagjára.

7                   Nem szép látvány az evőeszközön, poháron vagy csészén lévő rúzsfolt. Evés előtt törölje le egy kis papírzsebkendővel a vastagon felvitt rúzst. Erre a célra ne használja a fehér ruhaszalvétát.

8                   Az evőeszközt minél magasabban fogja meg. Hiányos asztali kultúráról tanúskodik, ha a késeket az élükhöz közel fogjuk meg, vagy ha a villák szúróerejét a fogazatra mért nagy nyomással növeljük meg.

9                   Még ha a táraság olyan vidám is, legyen figyelemmel a többi vendégre, és hangerejét igazítsa az adottságokhoz. Nem mindenki szeretné az Ön történeteit hallgatni.

10               A pincért, vagy a pincérnőt a lehető legdiszkrétebben szólítsa magához. A csettintés, a tapsolás, vagy a hangos teljesen elfogadhatatlan.

11               Ki lép be először az étterembe, a hölgy, vagy a férfi? Régebben mindig a férfi ment előre, hogy meg tudjon győződni arról, hogy a helyiségben minden nyugodt, és nincs éppen egy keveredés. Manapság többé-kevésbe megbízhatunk abban, hogy odabent nem repülnek bárszékek, tehát elvileg a hölgyé az elsőbbség. Többnyire azonban az a legjobb, ha az megy előre, aki ismeri a helyi viszonyokat, aki az asztalt foglalta és tudja, hogy kihez kell fordulnia azért, hogy az asztalhoz vezessék.

12               Ha biztosan helyet szeretne kapni az adott, nagy forgalmú vendéglátóhelyen, akkor minden esetre idejében foglaljon asztalt. Ha mégsem tudja az asztalt igénybe venni, akkor a lehető leghamarabb jelezze ezt telefonon, hogy az étterem vezetője még el tudja adni a helyeket.

13               A kisujj kinyújtása a poharak vagy csészék megfogása esetén nem túl előkelőnek, hanem túl affektálónak és a legrosszabb esetben túl idétlennek tűnik.

14               Ha egy kínai étteremben semmiképpen sem szeretne pálcikával enni, mert ez egyszerűen nem megy Önnek, és különben is kétbalkezes, akkor nyugodtan hozasson magának „normális” evőeszközt. Így Ön, az asztalterítő és a vendégek is sokkal tisztábbak maradnak az étkezés alatt és után is.

15               Egy nagy menü számára megterített asztal néhány embernek átláthatatlannak tűnik, és mindenekelőtt a kérdés, hogy „melyik evőeszköz mikor kerül sora” sokakat elbizonytalanít. Ilyenkor nagyon egyszerű a szabály: Kívülről befelé kell haladni. Az előételhez használatos evőeszköz tehát teljesen kívül van, ezt kell először használni. De figyelem, Nagy-Brittaniában a legkülső kést vajazókésnek is szokták használni a kenyérhez. Kontinentális európai szokás szerint a vajazókés a kistányéron van.

16               Q poharak elhelyezése és száma is zavart okozhat. Általában érvényes: Jobbról balra kell haladni. Ebből adódóan megbízhat a kiszolgáló személyzet kompetenciájában, ők ugyanis pontosan tudják, hogy melyik ital melyik pohárba tartozik, és ennek megfelelően fog tölteni.

17               A kanalat és a villát visszük a szánkhoz – nem fordítva. Maradjon egyenes a háta, és ne hajtsa állandóan a tányérra a fejét. Ha fél attól, hogy útközben leesik valami, akkor egyszerűen ne pakolja meg annyira az evőeszközt.

18               A elegánsabb éttermekben ne könyököljünk az asztalra. Egy vendéglőben, ahová ingujjban szokás menni, ez a túlzott etikett azonban nem helyénvaló, és affektáltnak tűnhet. Ennek ellenére még itt sem utal jómódorra, ha túlságosan hanyag testtartásunk van.

19               A számlát egyvalakinek kell kifizetnie (szabály szerint annak, aki a számlát kérte), az adódó pénzügyi kiegyenlítéseket a barátok később még megbeszélhetik.

20               Még mindig tapintatlanságnak számít, ha a fogások között dohányzik valaki? Tulajdonképpen igen, mert a szájban lévő nikotin íze miatt nem tudja élvezni az ételek és a bor aromáját. Másrészt sok dohányos ember nem bír ki egy többfogásos menüt cigaretta nélkül. Gondolja azonban végig, hogy a füstgomolyag zavarni fogja a többi vendég élvezetét.

21               A vendéglátóé a jog, hogy először emelje fel a poharát, és esetleg néhány szót szóljon, hogy az iváshoz megadja a kezdést. Nagy udvariatlanság, ha már korábban belekortyolunk az italba.

22               Mikor lehet megkezdeni az étkezést? Szigorúan véve akkor, amikor minden vendéget kiszolgáltak, előttük van az étel, és közösen neki kezdenek. Meghíváskor: Szokás szerint a vendéglátó hölgy adja meg a jelet az étkezés megkezdésére úgy, hogy megfogja az evőeszközét és elkezd enni. Ha hölgy nincs jelen, akkor a vendéglátó úr veszi át ezt a szerepet.

23               Szigorúan tiltott dolog a szószt kenyérrel felitatni. Ez mindenképpen a nagyon helyes etikett-telőírások szerint van érvényben. Ha egy úgynevezett gourmetkanál van az asztalon, mellyel a szószt lehet elfogyasztani, akkor sem helyénvaló a mártogatás.

24               Ez a szabály azonban mindig, mindenhol, még a legalsó kategória étkezőiben is érvényben van: A tányérok és az egyéb edények lenyalása semmilyen körülmény között sem elfogadható.

25               Legstílusosabban akkor eszik, ha eközben a lehető legkevesebb zajt kelti. A csámcsogás, szürcsölés, böfögés, stb. a nyugati kultúrában teljesen tiltott.

26               Minden hulladék, mely az Öné, mint a csont, szálka, magok, stb. alapvetően a saját tányérján marad. Semmi esetre sem lehet a hamutartóba, vagy a szalvétára tenni. Csak ha speciális tányért tesznek ki erre a célra (pl. kagyló esetén a héjnak), akkor szabad a maradékot ide elhelyezni.

27               Igaz, hogy megengedett a hölgyeknek evés után az asztal mellett megigazítani a rúzsukat, sokkal elegánsabb azonban, ha ezt a társaság látótávolságán kívül intézzük el.

28               Férfiakra vonatkozik: A hajválaszték megigazítása, vagy a haj átfésülése az asztal mellett nem megengedett. A kabát energikus leverése, hogy megszabaduljunk a korpától, kerülendő. A mellettünk ülő ugyanis jogosan tart attól, hogy a fejbőrdarabok az ételben landolnak.

29               A ruhaszalvétát evés után lazán össze kell hajtogatni, és az asztalra helyezni (lehetőleg a tányér bal oldalára). Teljesen felesleges újból rendesen összehajtani. Soha ne dobja a ruhaszalvétát az üres tányérra. Régebben a papírszalvétákat ilyen módon távolították el, manapság, a szelektív hulladékgyűjtés idején, hagyja a papírszalvétát is, ugyanúgy, mint a ruhaszalvétát, az asztalon.

30               A ruhának, melyet az estéhez kiválasztott, meg kell maradnia az eredeti formájában az étkezés alatt és utánra is. Tehát: Ne lazítsa meg a nyakkendőjét, ne gombolja ki az ing legfelső gombját, ne vegye le a zakóját, ne lazítsa meg az övét (csak ha a többiek beleegyeznek), ne húzza le a cipzárját, és ne vegye le a cipőjét.

31               Ha a poharaknak van szára, akkor ezt kell megfogni, és nem a kelyhet. Kerülje az affektáltnak tűnő kéztartást, teljesen normálisan emelje fel a poharat. Egyébként nincs előírva, hogy a szárát a legalján vagy a tetején kell-e megfogni. Csak semmi egyensúlyozó mutatvány, mindenképpen megteszi, ha a közepén fogjuk meg.

32               Ne ostromolja meg a büfét, mielőtt az kinyitott volna. Még ha annyira éhes is, próbáljon meg előtte nem nassolni. Ezt biztosan észreveszi valaki – és Önt (jogosan) büféhiénaként fogja megbélyegezni.

33               Ne féljen, eddig még senki nem halt éhen a büfénél. Nem kell az elsőnek lennie, mindenkinek jut elég. Maradjon udvarias, engedjen előre másokat, ne tolakodjon, ne ingerelje a többi vendéget, ha Ön nyugodtan át szeretné gondolni, hogy mit akar venni.

34               A büféknél is megvan az ételek sorrendje. A különböző fogásokat felismeri a felépítésből, elöl vannak az előételek, középen a főételek, a végén jönnek a desszertek. A fogásokat külön fogyassza, és ne pakoljon fel mindent egyszerre a tányérjára.

35               A büfére is érvényes: Minden fogáshoz egy tiszta tányér és tiszta evőeszköz jár, hogy az ételeket valóban élvezni lehessen.

36               A használt tányérokat és evőeszközöket a rendezvény fajtájától függően vagy a kiszolgáló személyzet viszi el, vagy saját magának kell elvinnie egy megadott gyűjtőhelyre. Kérem, ne tegye egyszerűen a szomszéd asztalra.

37               És még egy megjegyzés a büfével kapcsolatban: Még ha annyira nagy, annyira finom és látszólag ingyen van, akkor is tartózkodjon attól, hogy a hazafelé útra tartalékoljon, vagy összecsomagoljon a másnapi reggelihez. Ha mégis lehetne, akkor arra a vendéglátója úgyis felhívja a figyelmét.

38               A bódító parfümöknek semmi keresni valójuk nincs az étkezésnél, mert megakadályozzák, ugyanúgy, mint a dohányfüst, hogy az ételek aromáját az ő sokszínűségükben élvezzük. Ez főleg olyan vendégre vonatkozik, aki domináns parfümöt vagy aftershavet használ, de saját maga már alig érzi.

39               Alátéteknek, szetteknek, és sok más eszköznek, melyek a szép terítőt, vagy a drága fát védik, nincs helyük az ünnepi asztalon. Ilyenkor a kisebb mártások okozta foltokba, vagy a karcolásokba bele kell törődni, semmi nem zavarhatja a látványt.

40               Ha valaki evés közben szünetet szeretne tartani, akkor a már használt evőeszközt soha nem teheti a szalvétára, hanem a tányéron marad. A kés és a villa ilyenkor egy fordított „V” betűt formál.

41               Ne gesztikuláljon késsel, villával, vagy kanállal a kezében. Evés közben csak visszafogottan gesztikuláljon, így csökkenti annak a rizikóját, hogy lever egy poharat, vagy más balesetet okoz.

42               A legtöbb étteremben nem szokás, hogy a vendégek kiválasztanak egy asztalt, és azt elfoglalják. Álljon meg a bejáratnál, várja meg, míg köszönti Önöket a kiszolgáló személyzet, vagy forduljon a pulthoz. Azonnal fognak Önnek egy asztalt ajánlani.

43               El kell fogadni a kiszolgáló személyzet által felajánlott asztalt? Nem feltétlenül, ha nem tetszik Önnek, akkor barátságosan kérhet másik választási lehetőséget. Ne várja el azonban, hogy kettőjüknek egy hat vagy egy nyolcfős asztalt adjanak.

44               Kontinentális európai szokás szerint bal kezünket, ha nem használjuk az étkezés alatt, akkor lazán az asztalra tesszük. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a többiek számára láthatatlanul az ölünkbe helyezzük.

45               Európaiak számára szokatlan, az USA-ban telesen megszokott. A kést csak a vágáskor veszik a kezükbe, és utána rögtön a tányér szélére teszik. A villa ekkor a bal kézből átkerül a jobbra, és felveszik vele a falatot. A következő falat felvételéhez megismétlik a folyamatot.

46               A kenyeret egy falathoz elegendő méretben letörjük, és utána a szánkba helyezzük, soha nem harapjuk.

47               Aki óhajtja, a kenyérfalatot megkenheti vajjal, vagy valamilyen másik szendvicskrémmel (ehhez a kicsi vajazókést használjuk!), és utána az egészet kapjuk be.

Teljesen tabu: A kenyérszeletet, vagy a fél zsemlét teljesen megkenni, mint a „vajas kenyeret”, és ebből harapni.

Ugyancsak tabu: A kenyérszeletet, vagy a fél zsemlét megkenni, mint a „vajas kenyeret” és utána késsel, villával elfogyasztani.

48               Azokat az ételeket, melyeknek kenyér az alapja (sonkás szendvics, sajtos szendvics, hidegtál) késsel, villával kell elfogyasztani, és nem szabad kézzel enni. Kétségek esetén igazodjon a vendéglátójához, vagy vendégtársaihoz. Ha mindenki kézzel eszik, akkor ne kezdjen el emelkedett étkezési szokással enni, és fordítva.

49               Kenyeret és zsemlét kézzel elfogyasztani csak a reggelinél megengedett. De akkor is érvényes: Ezt annyira gusztusosan végezze, amennyire csak lehet.

50               Ha egy előkelő étteremben az étel egy ezüst melegentartó fedő alatt érkezik, akkor ezt Ön semmiképpen sem távolíthatja el (akkor sem, ha kíváncsiságból meg szeretné nézni, mi van alatta). A leemelés a kiszolgáló-személyzet feladata.

51               Amint az étlapok összehajtva az asztalon vannak, a kiszolgáló-személyzet tudni fogja, hogy már választottak, és rendelni szeretnének. Ezt a gesztust jelzésnek tekintik, és nincs szükség arra, hogy az egész termen keresztül átkiabálva hívjuk a pincért.

52               Az asztali kézmosók langyos vizet és egy szelet citromot tartalmaznak, mely zsíroldóként szolgál. Csak visszafogottan mossa le ujjhegyeit, és utána itassa le a kézmosóval együtt átnyújtott szalvétával. Nagyobb kézmosási mutatványokra nem alkalmas az asztali kézmosó.

53               Már messzemenően meghonosodott, hogy egy jó étkezéshez nemcsak egy finom bort, hanem egy üveg ásványvizet is rendelnek. Leginkább a csendes ásványvizeket részesítik előnyben. Nem minden ember viseli el a magas széndioxid-tartalmú dús ásványvizet. Vendéglátóként kérdezze meg vendégeit, hogy mit szeretnének inkább fogyasztani.

54               Ha a fogások között iszunk pár korty vizet, annak az az előnye, hogy az ízlelőbimbókat semlegesítjük, és ismét fogékonyak lesznek a következő aromákra. Vendéglátóként figyeljen arra, hogy az utolsó fogásig elegendő víz álljon a rendelkezésre.

55               Aperitifet az étkezés előtt szokás inni. Ne legyen túl nagy alkoholtartalma, és fokozza az étvágyat. A koktélok és a longdrinkek (hosszú italok) nem annyira alkalmasak, mert jellegzetes ízük van, mely befolyásolja az evés élvezetét.

56               Manapság nincsenek merev szabályok arra vonatkozólag, hogy mit szabad és mit nem szabad aperitifként fogyasztani. A következő italok klasszikus, és kedvelt étvágygerjesztők, aki azonban szeretné, az rendelhet mást is: francia pezsgő, pezsgő, prosecco, száraz sherry, száraz vermouth, ezenkívül keserű szeszes italok, mint a Capari, Cinzano, vagy Cynar.

57               Digestifet az étkezés után szokás fogyasztani, és fokoznia kell az emésztési folyamatokat. Kiváló minőségű italokat szokás választani ehhez, mint például Grappát, Cognacot vagy gyümölcspálinkát. A gyógynövény alapú szeszes italok is nagyon kedveltek. Ha a vendégeink még autóba fognak ülni, vagy általában keveset isznak, azoknak az ebéd után kávét kell kínálni.

58               Próbálja meg az asztalnál a lábait zárva tartani, a lábfejek párhuzamosan és a földön maradnak. A keresztbe tett lábak affektáltnak hatnak (eltekintve attól, hogy néhány asztal túl alacsony ahhoz, hogy elegendő hely legyen ehhez). Illetlenség az, főleg ha férfiaknál látjuk, és nem szép látványt nyújt: lábaikat, mint a horgolótűt, a szék két első lába köré tekerik.

59               Minden, ami a tányéron található, elvileg ehető, és ha ehető, akkor meg is szabad enni. Tehát aki szeretné, megeheti a teljes dekorációt, a zöldségcsokrot is beleértve. Ha egzotikus virágok vannak a tányéron, akkor tulajdonképpen ezeknek is ehetőknek kell lenniük. Ha nem biztos benne, kérdezze meg a pincért, vagy a pincérnőt.

60               Az a szokás, hogy a tányérról nem szabad mindent megenni, és legalább egy falatot rajta kell hagyni, már régen nem érvényes.

61               Az étteremben a tányért akkor viszik el, ha a vendég a párhuzamosan lévő, zárt evőeszközzel jelzi, hogy végzett azzal a fogással, mindegy, hogy a tányér teljesen üres, vagy még majdnem tele van. Hogy ki mennyit eszik, egyedül a vendég dönti el. Ne legyenek a kiszolgáló személyzetnek megjegyzései.

62               Ha a halak mérete egy adagnak felel meg, akkor egészben tálalják fel. Akinek nincs gyakorlata a szétszedésben és a filézésben, és nem tudja, hogyan kell az aranykeszeggel, vagy a nyelvhallal bánni, az megkérheti a kiszolgáló személyzetet, hogy végezze el ezt a munkát a konyhában, vagy a tálalóasztalon.

63               A halat halkéssel szokás enni. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor semmi nem szól az ellen, hogy normál késsel és villával együk. Már régóta nem szokás ilyen esetben két villát használni. Az elrakott, marinált vagy füstölt specialitásokat, melyeket hidegen tálalnak, tehát a göngyölt heringet, a füstölt lazacot, a füstölt angolnát, stb. szokásos evőeszközzel szokás elfogyasztani.

64               A homárt stílusosan elfogyasztani nem olyan nehéz, mert a nehezen kezelhető tengeri élőlényt többnyire már a konyhában előkészítik a vendégek számára, tehát hosszában felvágják és kiszedik a belsőségeit. Mivel ez annyira dekoratívnak látszik, a fehér húst ezután visszateszik a vörös páncélba. A húst ezután késsel és villával kell elfogyasztani.

65               A homárfogót és a homárvillát a következőképpen használjuk. A fogóval levágjuk az ollókat (vigyázat, ez erőt igényel, és lecsúszhat a homár a tányérról), és a homárvillával kiszedjük a húst. A lábakat letörjük és az ízületeknél szétszedjük, hogy hozzáférhessünk a húshoz. Ezekhez az operációkhoz használhatja a kezét is. Utána használja a kézmosótálat.

66               A főtt articsókát a következőképpen fogyasztjuk. A leveleket sorban letépkedjük, utána az odakészített szószba belemártjuk, és metszőfogunkkal lehúzzuk az articsóka húsát a levél vastagabb végénél. Végül távolítsuk el az ehetetlen „szénát” és utána az alját késsel, villával fogyasztjuk el.

67               A rövidfarkú rákokat, langusztákat és más tengeri herkentyűt, melyek úgy néznek ki, mint a homár kicsiben, az etikett szerint késsel, villával kell fogyasztani. Először vegye le a fejét, aztán tolja végig óvatosan a kés hegyét a páncél és a farokhús között addig, amíg a páncél kinyílik és le tudja húzni. Ehhez gyakorlat szükségeltetik. Figyeljen a vendéglátójára. Ha szerencséje van, akkor rendelnek kézmosó tálat mindenki számára. Akkor kézzel is segíteni lehet.

68               Nagyobb csigákat, melyeket csigaházban tálalnak fel, fogja meg a csigafogóval, és húzza ki a csigavillával a húsát. A nagyon kicsi csigákhoz kap – például Franciaországban – egy kis papírzacskót, amiben apró tűk vannak Elkerülhetetlen a kis csigaházakat a hüvelyk- és a mutatóujjunk között megfogni, mert a normál csigafogóval nem lehet őket megtartani.

69               A báránybordát késsel és villával fogyasztják, akkor is, ha körülményes. A csontok hangos lerágását tartsuk meg otthonra.

70               A kaviárt szarukanállal, vagy gyöngyházkanállal szolgálják fel. Az ezüst-, vagy nemesfém-kanalak fémízt adhatnak neki.

71               Nemcsak a halak, húsok és szárnyasok, hanem néhány gyümölcsfajta is kérdést vet fel az etikettel kapcsolatban. Alapvetően érvényes: Nagyobb gyümölcsöket evőeszközzel kell fogyasztani, kisebbeket a kezünkkel. A szőlőszemeket egyenként vesszük le fürtről, és utána esszük meg. A cseresznyemagot óvatosan az üres balkezünkbe helyezzük, és a tányér szélére tesszük. Ha az eperről eltávolították a zöldjétől, és kettévágták, akkor desszertes kanállal fogyasztjuk, ha nem, akkor a szárát segítségképpen a kezünkkel is levehetjük.

72               Semmilyen körülmények között nem megengedett, hogy az ételt gusztustalan módon elcsúfítsuk, tehát nem szabad a burgonyát, zöldségeket és szószokat pürévé nyomkodni, fagylaltkelyhekből gyorskeveréssel tejturmixot készíteni, vagy az italokat a tányérba önteni, %hogy ne legyen olyan száraz”.

73               Ha már valami a szájában van, akkor azt ne köpje vissza a tányérjára. Ez nagyon kellemetlen látvány vendégtársai számára.

74               A levesestányérokat nem szabad megdönteni, hogy a maradékot is ki tudjuk szedni. A hideg levesekhez és erőlevesekhez való levesestálaknak viszont van „fülük”, vagy fogantyújuk, melyeket meg lehet fogni, ha meg akarjuk dönteni a tálat. A levesescsészéket ki lehet inni.

75               Vendéglátóként jómódorról tanúskodik, ha a számlát nem az asztalhoz hozatja, hanem a pincérnél, a pultnál intézi el a fizetést.

76               Manapság teljesen elfogadható, hogy az éttermekbe nők veszik át a vendéglátó szerepét, bort kóstolnak, feladják a rendelést, valamint a végén kérik a számlát és ki is fizetik.

77                Mit csináljunk, ha valamiért reklamálni szeretnénk? Mondja meg a kiszolgáló-személyzetnek olyan diszkréten és olyan udvariasan, amennyire csak lehet azt, ami Önnek nem tetszik. Lehetőleg kerülje el, hogy az asztaltársaság, vagy az étterem többi vendége tanúja legyen ilyen kényes szituációnak.

               

 
In me..
 
Zenebona :)
 
Látlak :P
 
Tikk
 
♥Korcsolya
 
3..2..1..New Year :D
Csak hónap, nap, óra, perc és mp van hátra Újévig!!!
 

Link Gyüjtemény
 
Nya akkó számojjunk :)
TRY.HU
 
Egyebecske kecske :D
 
Óra/Időjárás
Click for Budapest, Hungary Forecast
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idézet

Amíg fiatal vagy, minden szépnek látszik.
Hulló könnyed is szivárvánnyá válik.
De ahogy az évek tovaszállnak,
Úgy gyûlnek szívedben a gondok és árnyak.
Rövid az élet, mégis sok a könnye,
Ha te mosolyogsz, a másét is töröld le!
Mert ahogy te szeretsz, úgy szeretnek mások.
Úgy lesz ellenséged, úgy lesz barátod.
És akit párodul melléd rendel az ég,
Becsüld meg erõsen, s szorítsd meg kezét!
És ha minden álmod valósággá válik,
Ezt akkor se feledd: Légy jó mindhalálig!

 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!